Maple Leaf Kopen

Bij het gaan beleggen in goud kunt u veel kanten op, u kunt er voor kiezen om uitsluitend goudbaren te kopen of u kunt kiezen voor een belegging die er een stuk mooier uit ziet en een gouden munt kopen. In dit laatste geval gaat er werkelijk een wereld voor u open, u kunt munten kopen uit alle windstreken en één daar van is de Canadese Maple Leaf.

De Canadian Gold Maple Leaf is een gouden munt die door de Canadian Mint in 1979 voor het eerst geslagen werd. De munt werd geïntroduceerd als antwoord op de op dat moment populaire Krugerrand uit Zuid Afrika die het overgrote deel van de markt van beleggingsmunten uit maakte. De Krugerrand was op dat moment de enige nieuwe beleggingsmunt die geslagen werd maar was moeilijk verkrijgbaar door de boycot van het apartheidsregime in Zuid Afrika. De Canadese overheid wilde een graantje mee pikken van deze populariteit en tegelijkertijd de binnenlandse goud industrie ondersteunen. Een Maple Leaf kopen levert u een munt op die de status van wettig betaalmiddel mee gegeven is, hierdoor kon men er voor zorgen dat de munt aan strenge eisen moest voldoen en kon men de munt ook voldoende beschermen tegen valsemunterij.

Een Maple Leaf kopen levert u een gouden munt op die is geslagen van 24 karaat puur goud. De eerste drie jaar dat de munt geslagen werd was de puurheid .999% en de enige uitvoering die beschikbaar was had een gewicht van 1 troy ounce. Een troy ounce is de eenheid waarin de goudprijs uitgedrukt wordt en deze goudprijs wordt vastgesteld door de internationale goudbeurs in New York. De prijs die u moet betalen bij het kopen van een Maple Leaf is dus eenvoudig te herleiden naar de internationale goudprijs. Vanaf november 1982 is de Canadian Mint de munt gaan slaan van .9999% puur goud en ook kon u vanaf dat moment de Maple Leaf kopen in twee extra gewichten. De Canadese Maple Leaf was vanaf dat moment naast de munt van 1 troy ounce ook beschikbaar in een uitvoering van een kwart troy ounce en een tiende troy ounce. In 1986 was de Maple Leaf kopen niet meer de enige mogelijkheid om niet Zuid Afrikaanse beleggingsmunten te kopen. Met de introductie van de Amerikaanse Gold Eagle en de Australische Nugget in dat jaar kreeg de Maple Leaf concurrentie. De concurrerende munten werden in meer denominaties geslagen en daarom besloot de Canadian Mint om hun beleggingsmunt ook in een gewicht van een halver troy ounce te gaan slaan. In 1993 werd het programma uitgebreid met een munt van een twintigste troy ounce en een jaar later zelfs met een munt van een vijftiende troy ounce goud. Een vijftiende troy ounce gouden munt kopen was echter alleen in 1994 mogelijk, de munt bleek niet erg populair te zijn en werd direct weer uit het programma genomen. De munt is te herkennen doordat aan de ene kant het beroemde kastanje blad staat afgebeeld met daarbij de puurheid en het gewicht. Aan de andere kant staat een afbeelding van koningin Elizabeth van Engeland, zij is ook de koningin van Canada omdat Canada deel uit maakt van het Britse gemenebest.

De gouden Maple Leaf munten in de vijf verschillende gewichten waren niet de enige munten die in dit programma geslagen werden. De Canadian Mint introduceerde door de jaren heen vele verschillende uitvoeringen die geslagen werden ter ere van een jubileum van de Canadian Mint, de Olympische Spelen in Canada of ter ere van andere belangrijke gebeurtenissen. Ook werden er speciale munten geïntroduceerd die van .99999% puur goud geslagen werden, deze Maple Leaf kopen was echter uitsluiten voorbehouden aan een select clubje verzamelaars. Één van deze munten had maar liefst een gewicht van 100 kilo goud en de handvol munten waren uitsluitend voor promotionele doeleinden bestemd. Ook het kopen van een Maple Leaf in diverse andere uitvoeringen was mogelijk, zo werden munten geslagen die voorzien zijn van een hologram, gouden munten die gekleurd zijn en ook werden munten geïntroduceerd die uit goud en zilver geslagen waren. Hiernaast werden er ook Canadese Maple Leaf munten geslagen van zilver, platina en palladium. Een gouden munt kopen die niet tot het normale programma behoord is echter niet iets dat voor de belegger nier interessant is, deze munten hebben een extra waarde voor verzamelaars en deze ‘proof’ munten werden dan ook speciaal voor verzamelaars geslagen. Voor u als beleggers is immers alleen de hoeveelheid goud van belang en maakt het niet zoveel uit wat er op de munt staat of hoe deze er uit ziet, het enige dat echt belangrijk is dat de munt goed te herkennen is als echte munt.

De prijs die u moet betalen als u een Maple Leaf kopen wilt hangt af van de internationale goudprijs en de hoeveelheid goud in de munt. Van de eerder genoemde gewichten komt u eigenlijk alleen de munt van 1 troy ounce alleen tegen, de andere gewichten maken meestal deel uit van een set maar worden soms ook los verkocht. Een Canadese gouden munt kopen bij een winkel van steen kan soms erg tegen vallen, dit komt omdat een winkel van steen veel kosten moet maken voor de winkel en iemand moet deze kosten opbrengen. Nog veel belangrijker is dat de prijzen vaak niet op dat moment zelf vastgesteld worden, dit betekend dat de winkelier een mate van zekerheid in de prijs ingebouwd heeft om zichzelf niet in de vingers te snijden. Ook zullen sommige winkeliers een Canadese Maple Leaf belangrijker doen lijken omdat het uit Canada komt en u daarom teveel in rekening brengen. Bij het online goud kopen hebt u van al deze praktijken geen last, de prijs die u in rekening gebracht wordt zal op het moment van aankoop worden vastgesteld aan de hand van de internationale goudprijs. Hier bovenop zal natuurlijk een vermeerdering komen maar dit valt erg mee omdat een online winkel veel lagere kosten maakt dan een winkel van steen. Ook de verzendkosten vallen erg mee waardoor de aankoop niet onnodig duur wordt en uw aankoop netjes thuis bezorgd wordt. Een Maple Leaf kopen hoeft dus nooit meer te kosten dan dat het goud op dat moment werkelijk waard is bij de online winkel die u bijvoorbeeld op deze website kunt vinden.

Comments on this entry are closed.