Krugerrand Kopen

Bij het beleggen in goud kunt u gaan beleggen in goudbaren of u kunt goud kopen in de vorm van gouden munten. Als u voor dit laatste kiest dan hebt u de keuze uit diverse munten uit evenveel verschillende landen. Hierbij zult u echter wel op de hoogte moeten zijn van welke munten er zoals te koop zijn, hoe u ze kunt herkennen en waar u verder op moet letten.

Zodra u deze wetenschap op doet komt u ongetwijfeld bij het hoofdstuk over de historie van de beleggingsmunten terecht. Dat hoofdstuk vertelt u dat munten die alleen geslagen zijn om te beleggen in goud nog niet zo heel erg lang bestaan. De eerste echte gouden beleggingsmunt is geslagen in 1967 in Zuid Afrika en luistert naar de naam Krugerrand. De Zuid Afrikaanse regering had het idee opgevat om goud kopen door middel van deze munt aan populariteit te laten winnen en daarmee de binnenlandse goud industrie te ondersteunen. Aanvankelijk was het dan ook de bedoeling dat een Krugerrand kopen door Zuid Afrikanen gedaan zou worden om daar vervolgens mee te betalen. De munt heeft dan ook de status van wettig betaalmiddel gekregen in Zuid Afrika en kan daarmee dus ook effectief beschermd worden tegen valsemunterij. De geschiedenis leert echter dat de munt niet erg veel als betaalmiddel is gebruikt en vanaf het begin vooral als beleggingsmiddel gebruikt werd. Dit was met name te wijten aan het feit dat de prijs van goud niet stabiel was en de waarde van de Krugerrand daarom van dag tot dag veranderde.

De Krugerrand kopen wordt beschouwd als de aanschaf van een gouden munt maar de munt is niet van puur goud gemaakt. De munt is gemaakt van een legering van goud en koper, om precies te zijn bestaat de samenstelling uit 91,67% goud en 8,33% koper. Men heeft voor deze legering gekozen omdat dit een veel hardere munt opleverde en dit was nodig omdat de munt aanvankelijk als betaalmiddel gebruikt zou moeten worden en niet te snel mocht beschadigen. Toch spreekt met van een gouden Krugerrand kopen als men tot aanschaf over gaat van deze munt. De toevoeging van het koper zorgt er ook voor dat de munt een iets oranje kleur heeft in vergelijking met puur goud. De Krugerrand bevat een hoeveelheid van 1 troy ounce aan goud, hiervoor is gekozen omdat sinds jaar en dag dit de eenheid is waarin op de goudbeurs wordt gehandeld. De goudprijs wordt daarom ook in een bedrag aan dollars per troy ounce uitgedrukt. Tegenwoordig kunt u de goudkoers ook vinden in een bedrag aan euro’s per troy ounce en een bedrag aan euro’s en dollars per kilo goud. Een Krugerrand kopen levert u dus naast de hoeveelheid van 31,103 gram goud ook 2,827 gram koper op. Doordat de prijs van koper echter veel lager is dan die van goud wordt dit buiten beschouwing gelaten. Het gewicht van exact 1 troy ounce goud zorgt er voor dat bij het kopen van een Krugerrand de prijs eenvoudig is te controleren aan de hand van de internationale goudprijs.

De mogelijkheid van een Krugerrand kopen en daarmee in goud beleggen bleek een succes formule te zijn. Binnen afzienbare tijd had deze Zuid Afrikaanse munt de harten van veel beleggers veroverd en in 1980 was het kopen van de Krugerrand zelfs goed voor 90% van de markt voor beleggingsmunten. Dit succesvolle voorbeeld zou dan ook in 1979 gevolgd worden door de Canadese overheid met de introductie van de Canadian Gold Maple Leaf en in 1986 door de Australische Gold Nugget en de Amerikaanse Gold Eagle. Met de introductie van deze munten hoopten de betreffende overheden een graantje mee te pikken van het succes dat een Krugerrand kopen bleek te zijn. Dit bleek eenvoudiger dan gedacht, het importeren en kopen van de Krugerrand was in veel landen verboden in de jaren 70 en 80 vanwege de boycot van het apartheidsregime in Zuid Afrika. De andere beleggingsmunten konden daarmee een goed marktaandeel veroveren en dit vast houden nadat het apartheidsregime in Zuid Afrika afgetreden was. Tegen die tijd waren er ook al andere beleggingsmunten op de markt gekomen en heeft de Krugerrand nooit haar marktaandeel meer terug kunnen krijgen.

Een Krugerrand kopen levert u een gouden munt op die 1 troy ounce aan puur 24 karaat goud bevat. Door de toevoeging van het kopen is de puurheid van de munt echter 22 karaat puur goud. De munt is beschikbaar in vier verschillende afmetingen, naast de munt met 1 troy ounce goud is er ook een munt met een halve troy ounce goud, een kwart troy ounce goud en een tiende troy ounce goud beschikbaar. De afbeelding op alle munten is aan de enen kant die van Paul Kruger, Paul Kruger was de eerste echte president van het onafhankelijke Zuid Afrika en is vooral bekend geworden door de leiding die hij gaf aan de strijd voor onafhankelijkheid tegen de Britse overheersing. De andere kant van de Krugerrand wordt opgesierd door een reebok, het jaartal waarin de munt is geslagen en het gewicht aan puur goud.

De prijs die u bij het kopen van een Krugerrand moet betalen hangt natuurlijk af van de internationale goudprijs. Deze internationale goudprijs wordt vastgesteld door de handel op de internationale goudbeurs in New York. Het hangt er echter erg van af waar u uw gouden munten wilt gaan kopen en wat de prijs is die u moet betalen. Als u voor het Krugerrand kopen naar een winkel van steen gaat dan zal deze winkel hogere kosten in rekening brengen dan bij de online aankoop van goud. Deze kosten komen bovenop de internationale goudprijs en kunnen soms behoorlijk oplopen, bovendien wordt de prijs niet continue opnieuw bepaald aan de hand van de internationale goudprijs. Een winkel van steen zal daarom een veiligheidsmarge inbouwen die eventuele schommelingen in de prijs op kan vangen. Bij het online goud kopen hebt u minder kosten te accepteren en bovendien wordt de prijs van uw aankoop op dat moment bepaald aan de hand van de internationale goudprijs. Hierdoor koopt u dus altijd goud voor de op dat moment geldende prijs waardoor de marge van de online winkel binnen de perken kan blijven. Een Krugerrand kopen bij de online winkel die u op deze website kunt vinden verzekerd u er van dat u een eerlijke prijs betaald en dat u uw aankoop vlot en netjes thuis bezorgt krijgt.

Comments on this entry are closed.