Goudkoers

Zodra u goud aan koopt met het doel om hierin te beleggen dan liggen mooie winsten in het vooruitzicht. Dit is zeker gezien de koers van goud in het verleden niet ondenkbaar en mag ook in de toekomst verwacht worden. Het loont echter om u goed te verdiepen in de ontwikkeling van de goudprijs omdat een gedegen kennis van de historie u de beste kansen biedt.

Er zijn meerdere manieren om op de hoogte te blijven van de actuele goudkoers. U kunt u door uw beleggingsadviseur op de hoogte laten houden en sommige handelaren en banken bieden zelfs een SMS service aan. Ook worden op sommige radio zenders de koers ontwikkelingen aangekondigd. De goud koers veranderd echter zo snel dat dit eigenlijk niet actueel genoeg is. De oplossing als u volledig en real-time op de hoogte wil blijven is het internet. U hebt een grote kans dat de website van uw eigen handelaar de actuele goudprijs in een grafiekje weer geeft. Ook zijn er gespecialiseerde websites die de goudkoers live van de beurs op het internet zetten. U kunt in sommige gevallen ook de website van de beurs zelf raadplegen of u kunt bij gespecialiseerde websites zolas deze raadplegen.

U bent met deze kennis op de hoogte van de actuele goudprijs en u kunt daarmee de beste momenten bepalen om goud te kopen of juist te verkopen. De actuele goudkoers is echter niet voldoende om ook een inzicht te hebben waarom u op enig moment juist moet aankopen of verkopen. Om dit inzicht te verkrijgen zult u zich moeten verdiepen in de historische ontwikkeling van de koers van goud. Het internet is hierbij een onmisbare bron van kennis en u kunt overzichten vinden met de dagelijkse prijzen die terug gaan tot 1968. Iets makkelijker te interpreteren zijn de vele grafieken die u kunt vinden waarin het verloop van de goud koers grafisch is weergegeven.
In de internationale handel in edelmetalen worden koersen weergegeven in dollars per Troy Ounce. Doordat de handel in Europa steeds belangrijker wordt en de euro een steeds sterkere positie in neemt in de internationale handel, wordt steeds vaker de goudkoers in euro weer gegeven. Dit is voornamelijk belangrijk in landen die tot de Eurozone behoren, voor beleggers in deze landen is een goudkoers in euro veel makkelijker te interpreteren omdat in het dagelijkse leven ook de euro wordt gehanteerd. Uw handelaar is alleen in staat om goud aan u te verkopen als hij daar voor euro’s in rekening brengt. Dit komt natuurlijk omdat de verkoop plaats vindt in Europa, hij mag wel een prijs weergeven in dollars maar deze moet bij betaling omgerekend worden. Het is dan ook veel makkelijker om euro’s te gebruiken om de goudkoers weer te geven.

Winsten uit beleggingen in goud kunnen, simpel gezegd, behaald worden door goud te kopen voor een bepaalde prijs en te verkopen voor een hogere prijs. Waar professionele beleggers goud kopen op de beurs of bij grote handelaren kunnen kleine beleggers het beste bij handelaren terecht. Deze handelaren verkopen goud vanaf kleine hoeveelheden en bieden ook de mogelijkeheid om grote hoeveelheden aan te kopen. De prijs die u betaald wordt meestal bij aankoop vastgesteld aan de hand van de actuele goudkoers. Bij online goud kopen is dit zeker de manier van werken omdat het in een degelijk geautomatiseerd proces eenvoudig is om u een prijs aan te bieden die is bepaald aan de hand van een goudkoers in euro. Over het algemeen blijft deze prijs dan vast staan tot het moment dat u aan uw betalingsverplichting hebt voldaan.

Als u de historie van de koers van goud bekijkt dan zult u zien dat in 1968 de prijs 35 dollar per Troy Ounce was. Na een recordprijs van 599 dollar per Troy Ounce in 1981 ging de koers naar beneden om jarenlang aanzienlijk lager te blijven. Met de komst van het nieuwe millennium is de goud koers gaan stijgen om in 2008 door de 1000 dollar grens te gaan. Alsof dit nog niet genoeg was hield de koers een stijgende lijn aan om begin 2011 zelfs door de 1500 dollar grens te gaan. U hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat deze prijsstijgingen vele malen hoger zijn dan de waarde vermindering die door de inflatie wordt veroorzaakt wordt. Het feit dat de prijsstijging veel hoger is dan de inflatie is de reden dat beleggingen in goud gezien worden als veilige beleggingen. Het historische verloop van de goudkoers laat in ieder geval zien dat beleggingen in goud naast de inflatie ook een mooie beleggingswinst op leveren.

Comments on this entry are closed.