Goud vs Inflatie
In tijden dat het met traditionele beleggingsvormen tegen zit kunt u zien dat veel beleggers hun toevlucht in goud als belegging zoeken. Hierbij maakt het niet uit of dit nu professionele beleggers of particuliere beleggers zijn, beide groepen laten dezelfde beweging zien. Het grote verschil is echter dat professionele beleggers er vaker voor kiezen om een winst op korte termijn te nemen en particuliere beleggers hun beleggingen langer vast houden. Er is een goede reden voor deze vlucht naar goud, goud is een belegging die haar waarde behoudt en altijd meer rendement dan alleen de inflatie. Als u de verhouding van goud vs inflatie nader bekijkt dan zult u begrijpen waarom goud als toevluchtsoord gezien wordt.
Als er op de financiële markten geruchten gaan over bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van belangrijke landen dan kunnen beleggingen enorm in waarde kelderen. Ook ondersteuning programma’s voor noodlijdende landen worden niet altijd positief beoordeeld door de beurzen waardoor beleggingsprijzen onder druk komen te staan. Dit betekend dus dat uw beleggingspakket van het een op het andere moment veel minder waard wordt. Als u uw beleggingen niet verkoopt is dit op zich nog niet zo’n probleem, als u zo onverstandig bent om uw beleggingen van de hand te doen en voor goud als belegging te kiezen, dan hebt u wel degelijk een groot verlies te verwerken bij de verkoop van uw beleggingen. Door de dreiging echter van het verliezen van veel geld nemen veel beleggers toch de stap om over te stappen naar goud als belegging. Volgens veel beleggers is een belegging in goud beter dan inflatie gevoelige traditionele beleggingen die, als het even tegen zit, een grote verliespost op leveren.
Als u de historische prijs ontwikkeling van goud en de verhouding van goud vs inflatie bekijkt dan zult u zien dat de goudprijs altijd fluctueert. De schommelingen in de goudprijs hebben te maken met hoe de prijs door de markt bepaald wordt, deze mark op haar beurt wordt weer beïnvloed door wat er in de wereld gebeurd. Deze schommelingen zijn over het algemeen niet heel erg hevig, op de korte termijn zal de goudprijs wat naar beneden gaan en een tijdje daarna weer omhoog om iets hoger uit te komen dan voorheen. Dit betekent dat goud als belegging geen belegging op de korte termijn is maar op zijn minst een belegging op de iets langere termijn. Het is natuurlijk ook op de iets langere termijn belangrijk dat de marge die met goud te behalen is voldoende is om de inflatie op te brengen. De verhouding tussen inflatie en goud moet dus zo zijn dat de prijs van goud dus op z’n minst net zo veel stijgt als dat uw geld minder waard wordt. Als dit niet zo is en de vergelijking tussen de prijs van goud en inflatie laat zien dat de waarde stijging van goud minder is dan hoeveel uw geld minder waard is geworden, dan maakt u een verlies met uw belegging.
Het zou onjuist zijn om te stellen dat het nooit gebeurd dat de verhouding tussen goud vs inflatie nooit negatief uit komt. Hierboven werd immers al gesteld dat op de korte termijn de prijs van goud naar beneden gaat. Deze daling kan ook heel erg sterk zijn, eind jaren zeventig begon de goudprijs opeens te stijgen en begin jaren tachtig bereikte de goudprijs record na record. Er was een absolute piek in begin 1980 en een volgende piek in begin 1981, hierna ging de prijs weer naar beneden om een jaar of dertig laag te blijven. De verhouding tussen goud en inflatie was na deze record prijzen natuurlijk verre van positief te noemen. Als u in begin 1980 of begin 1981 een middel zocht om te ontkomen aan de inflatie en goud was uw oplossing dan had u dus een dilemma. Uw goud verkopen zou betekenen dat u veel geld zou verliezen dus het enige dat u kon doen was uw goud vast houden. Veel beleggers die in die jaren duur goud aankochten hadden echter nooit kunnen vermoeden hoe lang men op hun goud moesten blijven zitten.
Beleggers die in begin 1981 goud kochten voor de prijs van 599 dollar per Troy Ounce moesten tot 2011 wachten voordat zij de inflatie terug verdienden. Pas in 2011 ging de prijs van goud over de 1400 dollar per Troy Ounce en was de prijsontwikkeling van goud beter dan de inflatie. Toen de prijs van goud na begin 1981 ver naar beneden ging hadden deze zelfde beleggers nooit kunnen vermoeden dat de inflatie pas in 2011 terug verdiend zou zijn. Zij hadden al zeker niet kunnen vermoeden dat het terug verdienen van de inflatie pas het begin zou zijn. Wie had immers kunnen vermoeden dat het terug verdienen van de inflatie en goud prijsstijgingen in acht genomen hun beleggingen zelf nog grote winsten op zouden leveren. Het bereiken van een goudprijs van 1400 dollar per Troy Ounce was immers nog maar het begin van de records van 2011. Dit voorbeeld illustreert echter wel dat de verhouding van goud vs inflatie op de langere termijn positief uit valt. U zult echter wel rekening mee moeten houden dat als goud als belegging uw keuze is, dat u uw geld voor lange tijd vast moet kunnen zetten. In het bovenstaande voorbeeld hebben de beleggers immers dertig jaar moeten wachten tot de prijs ontwikkeling van goud beter dan de inflatie was.
Of de beleggers die in de loop van 2011 hoge prijzen voor hun beleggingsgoud betaalden ook dertig jaar moeten wachten tot de verhouding van goud vs inflatie in hun voordeel uit valt is niet te voorspellen. De opleving in 2011 van de economische crisis, die al een jaar of drie vier eerder begon, zorgt er voor dat de verhouding tussen goud en inflatie voor mensen die hun goud al een aantal jaar in hun bezit hadden erg positief uit valt. Wat de kopers van dit goud te wachten staat zal de toekomst uit moeten wijzen maar de geschiedenis leert u in ieder geval dat goud vs inflatie altijd in uw voordeel uit valt.
Comments on this entry are closed.