10 Gulden Kopen
Het beleggen in goud door middel van goudbaren of gouden munten heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Dit is mede ingegeven door de economische crisis die welig tiert waardoor beleggers over stappen van traditionele vormen van beleggen naar beleggingen in goud. Toch is het beleggen in gouden munten niet helemaal nieuw, toen in 1936 het gouden 10 gulden stuk haar status van wettig betaalmiddel verloor werd het gouden tientje vooral als beleggingsmunt gebruikt.
Daarmee was het Nederlandse gouden tientje alle andere beleggingsmunten ver voor. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat 10 gulden kopen na 1936 eigenlijk het kopen was van een munt die voorheen een wettig betaalmiddel was. Het gouden tientje was dus nooit speciaal gemaakt voor het beleggen terwijl de Krugerrand als eerste gouden beleggingsmunt wel speciaal hiervoor bedoeld was. Alle andere munten zoals de Australische Nugget, de Canadese Maple Leaf en de American Eagle volgden het voorbeeld van de Krugerrand. Tot de invoering van de Krugerrand in 1967 waren beleggingen in goud alleen mogelijk door tot 10 gulden kopen of andere meer exotische munten kopen over te gaan. Toch is ook vandaag de dag 10 gulden kopen nog steeds heel goed mogelijk. Er zijn in het verleden zeer veel gouden 10 gulden munten geslagen en daarvan zijn er nog veel in omloop.
Het gouden tientje, zoals de gouden 10 gulden ook wel genoemd wordt, werd voor het eerst geslagen door koning Willem I in 1818 twee jaar nadat hij de koning der Nederlanden geworden was. De invoering van het decimale stelsel en het gulden stelsel waren beslissingen die koning Willem I genomen heeft om, zoals dat in die dagen heette ‘het vaderland te redden’. Het gulden stelsel dat door koning Willem I ingevoerd werd had een aantal munten die de meesten onder ons niet meer zullen kennen, wat denkt u van de halve cent, de tweeënhalve cent, de halve gulden en de drie gulden munt. Deze munten zijn in de loop der tijden vervallen en dit gebeurde ook met de gouden 5 gulden en de gouden 10 gulden munten. Later zijn er nog wel de zilveren 10 gulden en de zilveren 50 gulden munten uitgebracht terwijl de vijf gulden munt weer terug kwam van een ander materiaal. Munten van 50 en 10 gulden kopen gebeurde ondanks het feit dat ze wel wettige betaalmiddelen waren vooral door verzamelaars.
Nadat het onder koning Willem I in 1818 mogelijkheid geschapen was tot 10 gulden kopen die van goud geslagen was werden er tot zijn aftreden in 1840 nog 18 jaargangen geslagen. De aantallen die geslagen werden liepen sterk uiteen van enkele stuks to bijna 4 miljoen. Ook onder koning Willem II werden er gouden 10 gulden munten geslagen maar slechts één jaargang van 860 stuks. Koning Willem III deed het heel wat beter, in zijn regeerperiode werden er tien jaargangen geslagen met oplages die varieerden van 35.000 tot ruim 4 miljoen. Koningin Wilhelmina nam 13 jaargangen voor haar rekening met oplages van 61 tot ruim 4 miljoen. In de jaren dertig moest vanwege de economische crisis de gouden standaard losgelaten worden waardoor in 1933 het laatste gouden tientje geslagen werd. In 1936 verloor het tientje haar status als wettig betaalmiddel en was 10 gulden kopen alleen nog maar mogelijk vanuit het oogpunt van beleggingen. Het feit dat er enkele jaargangen zijn waarin er heel weinig gouden tientjes werd engelsagen betekend dat 10 gulden kopen uit die jaargangen een kostbare aangelegenheid is. Deze gouden tientjes hebben dan ook een waarde voor verzamelaars die ver boven de waarde van het goud uit stijgt. Als u online 10 gulden kopen wilt dan zult u zich als verzamelaar moeten beperken tot jaargangen waarin er veel geslagen zijn en er ook veel van aangeboden worden.
Online 10 gulden kopen zal u een gouden munt opleveren die een gewicht heeft van 6,72 gram. De munt bestaat voor 90% uit puur goud en heeft daardoor een goud gehalte van 21,6 karaat. Het netto gewicht aan goud van 6,048 gram staat gelijk aan 0,1947 troy ounce goud. Door het lage gewicht is een gouden tientje niet erg groot, een diameter van 22,50 mm en een dikte 1,31 mm zijn de afmetingen waar een gouden tientje aan moet voldoen. Bij het 10 gulden online kopen zult u dit alleen moeten doen bij een handelaar die te vertrouwen is. Dit klinkt erg logisch maar als u bedenkt dat valse gouden tientjes erg vaak voor komen dan snapt u wel dat u op moet letten. Bij het online goud kopen bij de handelaar die u op deze website kunt vinden kunt u er van uit gaan dat u alleen echte waar koopt. Deze handelaar zal alle producten die aangeboden worden zelf controleren op echtheid en dit garanderen aan zijn klanten. 10 gulden online kopen bij deze handelaar is daarom volledig vertrouwd en u zult niet teveel betalen omdat de prijs die u betaald op het moment van aankoop vastgesteld wordt aan de hand van de internationale goudprijs.16
Als u in plaats van 10 gulden online kopen besluit bij een winkel van steen langs te gaan zult u zelf zeer goed op moeten letten en weten waar u mee bezig bent. U zult bijvoorbeeld moeten weten hoe u een echt van een vals tientje kunt onderscheiden als u niet zeker bent van de betrouwbaarheid van de winkelier. Ook zult u moeten weten of de jaargang die u aangeboden wordt bijzonder is of niet, als u dit niet weet dan kan het zijn dat u 10 gulden kopen kunt waar te veel voor gevraagd wordt in vergelijking met de prijs van goud. Wij kunnen u dan ook aanraden om tot online 10 gulden kopen over te gaan bij een online winkel die zich specialiseert in beleggingsgoud omdat u dan precies te zien krijgt wat u voor een gouden tientje moet betalen. Op deze manier bent u er zelf bij en hoeft u niet tot 10 gulden kopen over te gaan als de prijs te hoog is zonder dat u hierbij onder druk wordt gezet door een opdringerige verkoper.
Comments on this entry are closed.